Noen nyttige tips om boligkjøp

Husbankens byggeveileder

Å se husdrømmen bli til virkelighet er en spennende prosess full av nye utfordringer, viktige avgjørelser og små og store gleder. Med god planlegging får du mer for pengene og en enklere byggeprosess.                                                                                       
Klikk her »


Beregning av lån                                                                                                                               

Å beregne hva et lån vil koste deg er viktig når du skal finansiere boligen din. Husbanken tilbyr to programmer for låneberegning - der du kan sjekke hva terminbeløpet blir, eller sammenligne hva dine nåværende lån koster deg i forhold til et lån hos Husbanken.

Når du skal kjøpe bolig

Hvor mye lånet vil koste deg er avhengig av sikkerhet, lånebeløp og nedbetalingsordning. Hva slags bolig du kjøper vil også spille inn. Kjøp av en selveierleilighet vil vanligvis gi en noe lavere rente enn om du velger en borettslagsleilighet med høy andel fellesgjeld.


Nedbetalingsplan

Når du tar opp et nytt boliglån, må du også bestemme deg for hvordan og hvor raskt du vil nedbetale lånet. Hva slags ordning du velger vil ha innvirkning på hvor mye du må betale hver måned i renter og avdrag, og hvor mye lånet vil koste deg totalt.


Annuitetslån                                                                                                                                               

Velger du annuitetslån betaler du et fast terminbeløp hver måned. Til å begynne med betaler du små avdrag og en høy renteandel. Etter hvert vil avdragene bli større og rentekostnadene gå ned.


Serielån

Velger du serielån, betaler du i tillegg til rente et fast avdrag på lånet hver måned. Til å begynne med er terminbeløpet ved serielån høyere enn ved et annuitetslån, men terminbeløpet blir mindre etter hvert som du betaler ned lånet fordi rentene reduseres. De totale kostnadene på serielån er lavere enn på et tilsvarende annuitetslån.


Rente

Renten på et lån er først og fremst avhengig av hvor mye du låner i forhold til sikkerheten du kan stille. For lån innenfor 60 prosent av boligens verdi, er sikkerheten normalt så god at du får laveste rente. Låner du mer uten å ha tilleggssikkerhet, blir risikoen for banken større og renten derfor høyere.